Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Kremówka"



Ciasto "Kremówka"

Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Krem
3/4 litra mleka
1.5 kostki masła
1 budyń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
margarynę z mąką siekamy nożem 
dodajemy śmietanę cukier wyrabiamy 
ciasto dzielimy na 2 części pieczemy osobno 2 placki 
formę 30 x 25 cm  wykładamy papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 180 st na złoty kolor

Krem
1 szklankę mleka gotujemy do pozostałego mleka
dodajmy budyń obie mąki żółtka oba cukry mieszamy
masę wlewamy do gotującego się mleka
mieszamy budyń gotujemy 2 minuty
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej
ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem przykrywamy drugim plackiem
wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem