Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
Krem
3/4 litra mleka
1.5 kostki masła
1 budyń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
margarynę z mąką siekamy nożem
dodajemy śmietanę cukier wyrabiamy
ciasto dzielimy na 2 części pieczemy osobno 2 placki
formę 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
1 szklankę mleka gotujemy do pozostałego mleka
dodajmy budyń obie mąki żółtka oba cukry mieszamy
masę wlewamy do gotującego się mleka
mieszamy budyń gotujemy 2 minuty
masło z cukrem ucieramy do białości
ciasto pieczemy w 180 st na złoty kolor
Krem
1 szklankę mleka gotujemy do pozostałego mleka
dodajmy budyń obie mąki żółtka oba cukry mieszamy
masę wlewamy do gotującego się mleka
mieszamy budyń gotujemy 2 minuty
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej
ucieramy na puszysty krem
placek smarujemy kremem przykrywamy drugim plackiem
wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem
placek smarujemy kremem przykrywamy drugim plackiem
wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem