Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 pieczarek
2 cebule
sól pieprz
2 łyżki masła
Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
Farsz
kapustę kroimy gotujemy do miękkości odcedzamy
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z pieczarkami na maśle
[pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach]
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
Ciasto
do przesianej mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól wyrabiamy
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
Ciasto
do przesianej mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól wyrabiamy
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz zlepiamy brzegi
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
pierogi polewamy polewamy tłuszczem
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
pierogi polewamy polewamy tłuszczem