Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Farsz
1 kg kapusty kiszonej
1/2 pieczarek
2 cebule
sól pieprz
2 łyżki masła

Tłuszcz
10 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor

Wykonanie:

Farsz
kapustę kroimy gotujemy do miękkości odcedzamy
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z pieczarkami na maśle
[pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach]
doprawiamy solą pieprzem 
farsz dokładnie mieszamy

Ciasto
do przesianej mąki dajemy jajko letnią wodę olej sól wyrabiamy
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki 
nakładamy farsz zlepiamy brzegi
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu
pierogi polewamy polewamy tłuszczem