Ciasto "Brzoskwinka"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1/2 litra śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie gotujemy 3 minuty we wrzącej wodzie obieramy ze skóry
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 25 minut
Galaretka
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt wykładamy masą układamy cząstki brzoskwiń zalewamy tężejącą galaretką
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1/2 litra śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie gotujemy 3 minuty we wrzącej wodzie obieramy ze skóry
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 25 minut
Galaretka
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt wykładamy masą układamy cząstki brzoskwiń zalewamy tężejącą galaretką