Ciasto "Brzoskwinka"

Ciasto "Brzoskwinka"Ciasto "Brzoskwinka"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1/2 litra śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie gotujemy 3 minuty we wrzącej wodzie  obieramy ze skóry

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut

Galaretka
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3.5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Masa
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masą układamy
cząstki brzoskwiń zalewamy tężejącą galaretką

Polub Nas

 

Translate