Mój kanał na YouTube

Translate

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami


Składniki:
6 buraczków
1,5 litra wywaru z jarzyn
3 dkg grzybów suszonych
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
sól pieprz
1 cytryna

Uszka
30 dkg mąki
1 jajko
odrobina sól

Farsz
30 dkg pieczarek [lub grzyby z barszczu]
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
sól pieprz maggi

Wykonanie:
opłukane grzyby moczymy na noc
płuczemy gotujemy w małej ilości wody do miękkości

Barszcz
buraczki obieramy ścieramy na tarce
dodajemy liść laurowy ziele angielskie
zalewamy wywarem z jarzyn i grzybów
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
gotujemy 10 minut zakwaszamy sokiem z cytryny
barszcz przecedzamy podajemy z uszkami

Uszka
mąkę łączymy z jajkiem szczyptą soli wyrabiamy elastyczne ciasto

Farsz
cebule kroimy podsmażamy z grzybami mielimy
doprawimy solą pieprzem
dodajemy jajko farsz mieszamy
ciasto cienko wałkujemy kroimy na kwadraty
układamy kulkę farszu zlepimy formujemy uszka
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
uszka podajemy z barszczem