Mój kanał na YouTube

Translate

Tort śmietankowy z ananasem

Tort śmietankowyTort śmietankowy z ananasem

Składniki:
10 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Krem:
1 litr śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 puszki ananasa

Wykonanie :
jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem
dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy
pieczemy w 180 st 40 minut

Krem:
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy rozpuszczoną żelatynę masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy bitą śmietaną
dajemy kawałki ananasa przykrywamy biszkoptem
wierzch dekorujemy ananasem bitą śmietaną