1/2 kg mąki
3 jajka
1 kostka margaryny
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
Masa
30 dkg mielonych orzechów
Masa
30 dkg mielonych orzechów
1/2 szklanka śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
cynamon
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
składniki dokładnie ucieramy
cynamon
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
składniki dokładnie ucieramy
Wykonanie:
w letnim mleku cukrze mieszamy drożdże
do mąki dajemy utarte jajka odrobinę soli cukier waniliowy
margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach
składniki łączymy dokładnie wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny
Masa
mielone orzechy gotujemy w śmietanie dodajemy cukier cynamon masę mieszamy
Masa
mielone orzechy gotujemy w śmietanie dodajemy cukier cynamon masę mieszamy
ciasto dzielimy na 4 części rozwałkujemy koło dzielimy na 8 części
na brzeg ciasta dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
na brzeg ciasta dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
rogaliki polewamy lukrem posypujemy mielonymi orzechami