Placek po węgiersku


Placek po węgiersku
Placek po węgiersku

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól pieprz
cebula
3 łyżki mąki
olej

Gulasz
1/2 kg łopatki
10 dkg boczku wędzonego
2 papryki czerwone
sól pieprz wędzona papryka
3 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej


Wykonanie:
ziemniaki ścieramy robotem lub ręcznie odlewamy nadmiar płynu
dodajemy sól pieprz mąkę pokrojoną cebule jajko
masę ziemniaczana dokładnie mieszamy
smażymy duży placek na złoty kolor z obu stron

Sos
opłukane mięso kroimy w średnią kostkę obsmażamy na boczku z cebulą
doprawiamy solą pieprzem czosnek papryką
podlewamy wodą dusimy pod przykryciem około godziny
dodajemy pokrojoną paprykę koncentrat pomidorowy gotujemy 5 minut
gulasz zagęszczamy mąka z wodą zagotowujemy podajemy z plackiem
 

Translate