Drożdżówki cynamonowe
Składniki:
1 kg mąki pszennej
6 dkg drożdży
3 jajka
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
odrobina soli
Cynamon
2 łyżki cynamonu
1/3 kostki masła
Wykonanie:
mieszamy rozczyn : drożdże letnie mleko z łyżką cukru rozczyn
zostawiamy w ciepłym miejscu po 15 minutach
do mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami stopione masło
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
dajemy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na prostokąt
ciasto wałkujemy na prostokąt
smarujemy masłem posypujemy cynamonem
ciasto zwijamy rulon kroimy na 2 cm kawałki
ciasto zwijamy rulon kroimy na 2 cm kawałki
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 20 minut