Zapiekanka z ziemniaków i jajek
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 jajek ugotowanych
1 cebula
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki masła
10 dkg sera żółtego
sól pieprz
1 łyżka tłuszczu
Wykonanie:
wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotujemy 10 minut w osolonej wodzie
odcedzamy obieramy ze skóry kroimy w plasterki
cebulkę kroimy w kosteczkę podsmażamy
naczynie żaroodporne smarujemy masłem
układamy warstwę ziemniaków
oprószamy pieprzem i solą układamy pokrojone jajka cebulę
na wierzch dajemy warstwę ziemniaków
na wierzch dajemy warstwę ziemniaków
polewamy śmietaną posypujemy startym serem
zapiekankę pieczemy 30 minut w 190 st
zapiekankę pieczemy 30 minut w 190 st