Mój kanał na YouTube

Translate

Rolada drożdżowa z orzechami

Rolada drożdżowa z orzechamiRolada drożdżowa z orzechami

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 jajka
2 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
szczypta soli

Farsz
30 dkg orzechów włoskich mielonych
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki cukru
cynamon

Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn jajka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę

Farsz
orzechy cukier zalewamy śmietaną
gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje studzimy

Ciasto wałkujemy na prostokąt 
nakładamy masę orzechowa zwijamy roladę 
pieczemy w 170 st około godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem