Ciasto z masą jabłkową
Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 budyń
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru
2 śmietan fix
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 budyń
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru
2 śmietan fix
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut
Masa:
jabłka ścieramy dajemy cukier 3 łyżki wody gotujemy 5 minut
budyń mieszamy w 1/3 szklanki wody dajemy do jabłek gotujemy 3 minuty
pieczemy w 180 st około 25 minut
Masa:
jabłka ścieramy dajemy cukier 3 łyżki wody gotujemy 5 minut
budyń mieszamy w 1/3 szklanki wody dajemy do jabłek gotujemy 3 minuty
biszkopt kroimy na pół smarujemy ciepłą masą budyniowo jabłkową
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy śmietan fix mieszamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy śmietan fix mieszamy
na zimną masę jabłkową wykładamy śmietanę