Kapusta z ziemniakami czyli "Ciapkapusta"
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
sól cukier pieprz
Wykonanie:
kapustę kiszoną kroimy gotujemy 30 minut pod przykryciem odcedzamy
kapustę białą szatkujemy gotujemy 15 minut
w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
obie kapusty mieszamy z ziemniakami
doprawiamy solą pieprzem cukrem
dodajemy podsmażony boczek z cebulą całość mieszamy
kapustę z ziemniakami podajemy na gorąco
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
sól cukier pieprz
Wykonanie:
kapustę kiszoną kroimy gotujemy 30 minut pod przykryciem odcedzamy
kapustę białą szatkujemy gotujemy 15 minut
w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
obie kapusty mieszamy z ziemniakami
doprawiamy solą pieprzem cukrem
dodajemy podsmażony boczek z cebulą całość mieszamy
kapustę z ziemniakami podajemy na gorąco