Gołąbki bez zawijania
Składniki:
80 dkg mięsa mielonego z łopatki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
1 pietruszka
30 dkg kapusty białej
1 szklanka ugotowanego ryżu
1/2 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
Sos
5 pomidorów lub
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu
sól pieprz słodka papryka
Wykonanie:
marchew seler pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
kapustę drobniutko szatkujemy
Składniki:
80 dkg mięsa mielonego z łopatki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
1 pietruszka
30 dkg kapusty białej
1 szklanka ugotowanego ryżu
1/2 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
Sos
5 pomidorów lub
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu
sól pieprz słodka papryka
Wykonanie:
marchew seler pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
kapustę drobniutko szatkujemy
gotujemy 10 minut w osolonej wodzie odcedzamy
łączymy ryż z mięsem startymi jarzynami cebulą kapustą
doprawiamy solą zmiażdżonym czosnkiem pieprzem papryką
masę dokładnie mieszamy formujemy gołąbki
obtaczamy w mące smażymy z obu stron na małym ogniu
gołąbki dajemy do rondla podlewamy sosem
łączymy ryż z mięsem startymi jarzynami cebulą kapustą
doprawiamy solą zmiażdżonym czosnkiem pieprzem papryką
masę dokładnie mieszamy formujemy gołąbki
obtaczamy w mące smażymy z obu stron na małym ogniu
gołąbki dajemy do rondla podlewamy sosem
dusimy 20 minut pod przykryciem
Sos
pomidory zalewamy wrzącą wodą
Sos
pomidory zalewamy wrzącą wodą
obieramy ze skóry miksujemy z wywarem
[lub koncentrat pomidorowy mieszamy z wywarem ]
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem
[lub koncentrat pomidorowy mieszamy z wywarem ]
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem