Mój kanał na YouTube

Translate

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania

Składniki:
80 dkg mięsa mielonego z łopatki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera
1 pietruszka 
30 dkg kapusty białej
1 szklanka ugotowanego ryżu
1/2 szklanki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia

Sos
5 pomidorów lub
1 słoiczek koncentratu pomidorowego

3 szklanki bulionu
sól pieprz słodka papryka

Wykonanie:
marchew seler pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach
kapustę drobniutko szatkujemy 
gotujemy 10 minut w osolonej wodzie odcedzamy
łączymy ryż z mięsem startymi jarzynami cebulą kapustą
doprawiamy solą zmiażdżonym czosnkiem pieprzem papryką
masę dokładnie mieszamy formujemy gołąbki
obtaczamy w mące smażymy z obu stron na małym ogniu
gołąbki dajemy do rondla podlewamy sosem 
dusimy 20 minut pod przykryciem

Sos
pomidory zalewamy wrzącą wodą 
obieramy ze skóry miksujemy z wywarem
[lub koncentrat pomidorowy mieszamy z wywarem ]
doprawiamy solą pieprzem zmiażdżonym czosnkiem