Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik "4 tygodnie dojrzewający"

Piernik "4 tygodnie dojrzewający"Piernik "4 tygodnie dojrzewający"

Składniki:
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
25 dkg masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do piernika

Polewa
2 czekolady
4 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Dekoracja
krojone migdały kolorowe posypki
duży słoik powideł

Wykonanie:
miód cukier masło mleko lekko podgrzewamy
do przesianej mąki dodajemy ostudzoną masę utarte jajka sodę przyprawę do piernika
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy 
pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu 4 tygodnie
ciasto dzielimy na 3 części wałkujemy
dajemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy każdy placek osobno w 180 st na złoty kolor około 20 minut
placki przekładamy powidłami 
wierzch polewamy czekoladą dekorujemy